Fritid og hobby

Sådan lever du livet som ung

Ungdommen er en tid, hvor der står venner sjov og ballade bag hvert eneste hjørne i livet. Det er dog i stigende grad også en tid, hvor man begynder at påtage sig ansvar. For nogle er det enormt sundt. For andre er det så hæmmende, at de helt glemmer at have det sjovt. I stedet står fritidsarbejde og skolegang altid og banker på.

Ungdommens start

I manges øjne starter ungdommen først officielt, når man bliver konfirmeret. Det er nemlig stadig en tradition, der lever i bedste velgående, selvom det at træde ind i de voksnes rækker måske ikke runger så oprigtigt, som det engang gjorde.

Konfirmationen er i dag i højere grad blevet et symbol på, at man går fra barn til ung fremfor barn til voksen. Alligevel symboliserer konfirmationen også, at man påtager sig et vist ansvar. Pludselig kan man ikke bare læne sig op ad sine forældre. For eksempel skal man selv stå for sin konfirmationstale.

Derefter begynder skolegangen også at spidse til og sætte krav til den enkelte unges evner som aldrig før. Nu bliver din præstation sat i skema sort på hvidt i form af karakterer, og i slutningen af folkeskolen skal man op til en afgørende prøve, der kan komme til at have betydning for, hvor du står om til eller femten år. Det er ikke underligt, at nogle unge kan opleve alt det ansvar som hæmmende.

Er drukkulturen en dårlig ting?

I den offentlige debat bliver der snakket meget om de unges alkoholkultur. Det er også i disse år, at den, for manges vedkommende, får sin opstart.

Som ung er det dog vigtigt at vide, at alt ikke behøver at blive opgjort i, hvor meget man drak i går. En smule spiritus skader dog hverken kroppen eller fællesskabet, og det kan faktisk være rigtig sjovt og afslappende af være sammen på den måde.

Det kan facilitere nogle gode samtaler, men man kan også bare have det hyggeligt med et sjovt drukspil.

Så længe man bare husker, at der også er andre måder at være sammen på, så kan det ikke skade. Ungdommen er nemlig også, for mange, en tid, der runger synonymt med venner. Hvis man kommer ind under huden på hinanden, kan man virkelig få etableret nogle livslange venskaber i sine teenageår.

Have your say