Krop og sundhed

CBD-olie

Derfor er det vigtigt at kende forskel på CBD-olie og THC-olie

Der bliver talt meget om cannabis-olie i den danske offentlighed samt i danske medier i disse år. Det skyldes, at der er kommet større og større fokus på den medicinske side af sagen med cannabis, som i visse tilfælde kan have lindrende virkning ved nogle sygdomstilfælde. Cannabis-olie er en fællesbetegnelse for de olier, der kan udvindes af cannabis-planten, og deraf kan man betegne cannabinoider som det stof, der kan have en indvirkning på kroppen – og som altså kan bruges medicinsk i visse tilfælde. Der er dog stor forskel på cannabinoider og på, hvordan de udvindes, og derfor er der også forskellige cannabis-olier. Ikke alle er lovlige i Danmark og derfor skal man også være opmærksom på forskellen på CBD-olie og THC-olie, hvis man har fattet interesse for cannabis-olie, og man kunne tænke sig at undersøge sagen nærmere. CBD-olie er nemlig lovligt, hvorimod THC-olie er ulovligt.

CBD-olie er den lovlige cannabis-olie

Den vigtigste forskel på CBD-olie og på THC-olie i forhold til, hvorfor CBD-olie er lovligt, alt imens THC-olie ikke er, er at CBD-olie ikke har en euforiserende effekt. Derfor kan netop CBD-olien også anvendes lovligt til medicinsk brug, fordi man netop ikke bliver påvirket – som man ellers kunne forestille sig, når man hører om cannabis-olie og ikke har sat sig videre ind i sagen. CBD-olie anvendes medicinsk som oftest i forbindelse med lidelser såsom blandt andet gigt, sklerose, depression og epilepsi. Olien vil som oftest være tyndtflydende, klar og gullig, og den indtages gennem munden, hvor man vil indtage sin daglige dosis i forbindelse med et måltid. Mængden af en passende og virkningsfuld dosis vil variere fra patient til patient, og derfor må man også skulle prøve sig lidt frem, hvis først man er begyndt at tage CBD-olie af medicinske årsager.

THC-olie er den ulovlige cannabis-olie

THC står for tetrahydracannabiol, og det er et aktivt stof i cannabis, som giver den kendte euforiserende effekt, som man oftest vil associere med cannabisplanten. Derfor er THC heller ikke lovligt som medicinsk cannabis. Det vil kun være lovligt, hvis THC er blevet ordineret af en læge, men her skal man netop have denne form for særtilladelse. THC-olie kan nemlig også have indvirkning på visse lidelser såsom grøn stær, migræne og sklerose, men man skal have som nævnt have sin læge inde over sagen, hvis man skal prøve denne form for cannabis-olie. Der findes dog forskellige græsrodsbevægelser som forsøger at lovliggøre THC-olie, fordi det netop også kan have en positiv medicinsk effekt foruden at være euforiserende – det er dog endnu ikke lovliggjort, og derfor skal man holde sig til CBD-olie, hvis man ikke har fået besked om andet fra sin læge.

Cannabis-olie bliver mere og mere omdiskuteret

Det er blevet vedtaget fra regeringens side, at der på forsøgsbasis vil blive lovliggjort medicinsk cannabis i Danmark fra årets begyndelse ved årsskiftet til 2018. Lægerne skal dog indhente godkendelse og tilladelse hos Sundhedsstyrelsen – men ikke desto mindre er det et skridt i retningen af lovliggørelse af cannabis til medicinsk brug. Rigtig mange mennesker diskuterer emnet i medierne, som efterdønninger af regeringens vedtagelse, og der er delte meninger om sagen. Mange mener, at cannabis-olie bør gøres lovligt, fordi det netop har den store medicinske effekt, som vil kunne lindre smerter hos folk med alvorlige sygdomme. Alt imens andre mener, at det er for risikofyldt med den euforiserende del af cannabis, hvis det også bliver lovliggjort. Det er altså en åben debat, men fra 2018 vil forsøget blive igangsat, og det bliver spændende at se, hvorledes reaktionerne bliver på brugen af CBD-olie til medicinsk brug.

Have your say