Krop og sundhed

Danskerne spiser kosttilskud som var det mintpastiller

I mange årtier har man brugt begrebet om udbud og efterspørgsel i forbindelse med både det danske og internationale marked, især i Danmark er der de seneste par år kommet en større efterspørgsel på kosttilskud, dette ses både på opgørelserne fra de danske supermarkeder og andre kæder, der sælger disse produkter, men også på statistikker, der blandt andet viser at Danmark i 2014 lå som en af de største forbrugere af kosttilskud i hele Europa.

I Danmark benytter ca. 50 % af alle mænd sig af kosttilskud, hvor tallet for kvinder er mere end 60 %, dog varierer disse tal, hvis man går i dybden i statistikkerne og ser nærmere på aldersgrupperne, hvor man kan se at unge mellem 15-25 år sjældent indtager kosttilskud. Der bliver årligt brugt voldsomt mange penge på kosttilskud i Danmark, hvilket der kan være mange gode grunde til, efterhånden har flere og flere danskere et arbejde, der fra holder dem fra at sidde og nyde solen når den står højt på himlen, dette kan medføre at man med tiden vil mangle D-vitamin, der kan nedsætte risikoen for milde depressioner.

Kosttilskud kan ikke erstatte dagligdagens kost.

I løbet af de sidste par år har der været nærmest ramaskrig om, hvorvidt danskerne brugte kosttilskud som en nem løsning til at skaffe kroppen vitaminer og mineraler, og i nogle tilfælde helt udbyttede almindelig dagligdagskost med kosttilskud. Man skal huske på, at kosttilskud ikke er en erstatning for grøntsager, proteiner og frugt, men kun et supplement til den daglige kost, ligeledes skal man huske på, at kosttilskud ikke har nogen dokumenteret medicinsk virkning, da kosttilskud styres af fødevarestyrelsens lovgivning, der ikke har noget at gøre med medicinalvirksomheder og lægemidler.

Der kan dog være nogle fysiologiske og ernæringsmæssige grunde til at mange danskere vælger at benytte sig af de mange kosttilskud på markedet, disse kan f.eks. være et fremragende supplement til ældre, der ikke kan spise særlig meget grundet sygdomsforløb, eller kvinder i den fødedygtige alder som lider af jernmangel under kraftige menstruationsperioder. En anden grund til at mange danskere vælger at supplementere deres kost med kosttilskud er træning, der skal bruges mange kræfter og resurser på at opbygge muskelmasse og forbrænde fedt i kroppen, derfor er supplementer som f.eks. kosttilskud i pulverform en god løsning for at få et hurtigere synligt resultat.

Top tre over købt kosttilskud i Danmark.

Som tidligere nævnt er D-vitamin en af de typer kosttilskud, der oftest bliver købt i Danmark, derudover finder man ifølge statistikkerne også multivitaminer på danskernes top tre over foretrukne kosttilskud, i dag er det utrolig nemt at købe multivitaminer til alle i familien, da langt de fleste producenter markerer deres pilleglas med aldersgrupper, således at vitaminerne er specifikt udtænkt i forbindelse med de behov, der kan opstå f.eks. i barndommen eller når man når 50+ grænsen.

Når danskerne skriver indkøbsseddel over de kosttilskud, der skal købes til lageret står fiskeolie eller omega 3 kapsler som regel også på listen, fiskeolie er en nødvendighed som kroppen ikke kan undvære i udviklingen og vedligeholdelsen af vores hjerner, hjerte-kredsløb og led. Kroppen kan ikke selv producere denne flerumættede fedtsyre og den skal derfor indtages og fordøjes igennem det vi spiser, men mange danskere, både unge såvel som ældre, kan ikke lide fisk enten på grund af smagen eller konsistensen, derfor vælger mange at benytte sig af fiskeolie kapsler, der findes i forskellige størrelser, der kan tilpasses ens behov. Vi behøver fiskeolie, da det indeholder omega syrer, der kan lindre en lang række sygdomme som f.eks. psoriasis, blodpropper, diabetes samt betændelsestilstande i hele kroppen. Du kan få mere information gennem videoerne på zinzino.tv.

Have your say