Mad og drikke

Hjemmelavet espressokaffe hitter hos danskerne

Espresso er fundamentet og indbegrebet af god kvalitetskaffe, selve ordet espresso kommer fra Italien, hvor det startede med at hedde ’caffé espresso’, der kan oversættes til kaffe lavet under tryk. Espresso er kaffe i dets reneste form, smagen er dyb og koncentreret og ordentlig espresso bliver utrolig cremet og har en let skum, der intensiverer både smagen og drikkeoplevelsen.

Det har i snart mange år været en trend, at danskerne gik på caféer og drak espresso i små hyggelige kopper, der symboliserede status og velvære. Trenden har dog ændret sig en del de sidste par år, nu brygger vi espressoen i hjemmet og serverer den til morgenmaden i det hyggelige samtalekøkken eller efter en god middag med indbudte gæster.

Fra 2010 til 2011 så man en eksplosion i salget af espressomaskiner til privat brug, salget steg fra 38.500 til over 100.000 maskiner (læse mere på http://www.gnuskole.dk/vaagn-espressokaffe-hver-morgen), hvilket var et spring på mere end 200 %. I 2011 var espressomaskinen den perfekte julegave idé og har været på top fem over gaveideer lige siden, da mange ønsker at bringe café hyggen ind i hjemmet.

Hjemmelavet espressokaffe gør dig næsten til en barista.

Der findes forskellige typer af maskiner, der kan bruges til at lave espressokaffe, man kan købe espressomaskiner, der bruger kaffepuder til at producere den skoldhede koffeindrik som mange elsker, men der findes også semi- og fuldautomatiske espressomaskiner, der giver dig mere eller mindre mulighed for selv at styre, hvordan din espressokaffe bliver.

Når man laver sin espresso fra bunden skal man altid starte med at finde de kaffebønner, der skal være grundlaget og smagen i ens espressokaffe, det er selvfølgelig individuelt, hvilken type smag man ønsker, men de mest brugte bønner til espresso er Robusta og Arabica.Bønner fra Illy og Zinzino kan anbefales. Se eventuelt mere på Zinzinos Facebook side.

Kaffebønnerne skal males og stampes korrekt for at få den perfekte kop espressokaffe, dette er den del, der ses som den svære, da det er konsistensen på kaffepulveret, der intensiverer smagen og intensiteten i espressokaffe. Der findes kurser og uddannelser i, hvordan man bliver en ægte barista, men laver man hjemmelavet espressokaffe dagligt eller ugentligt og den gang på gang bliver perfekt, kan man med rette udnævne sig selv til en slags barista.

Vælg den rigtige maskine til at brygge din espressokaffe på.

Der er nogle ting at tænke over, hvis man ønsker en espressomaskine på køkkenbordet i hjemmet, der findes som fingerregel tre slags, semiautomatiske, automatiske og fuldautomatiske. Alt efter ens forventninger og ønske om deltagelse i kaffebrygningen bør man vælge den maskine, der passer til ens behov, ønsker man at styre det hele selv kan man med fordel vælge en semiautomatisk maskine og selv stå for formaling og stampning af kaffen, men man kan også vælge den fuldautomatiske, hvis det skal gå stærkt og man ikke ønsker at gøre andet end at tænde for maskinen.

Priserne på espressomaskiner varierer en del alt efter hvilken type man ønsker, de semiautomatiske ligger oftest mellem 2-4000 kr. automatiske espressomaskiner koster typisk mellem 3-6000 kr. og fuldautomatiske ligger i den dyrere ende mellem 6-15.000 kr. Mange nybegyndere i espressoverden får købt en forkert maskine, da de tænker at den første maskine ikke skal være så dyr, derfor køber mange en semiautomatisk maskine, bliver overraskede over arbejdsbyrden og sværhedsgraden ved at lave sin egen perfekte espressokaffe og derfor kulsejles projektet og maskinen ender bagest i skabet eller på nærmeste genbrugsstation.

Det anbefales derfor at man køber en automatisk espressomaskine som den første, du skal næsten ikke lave andet end at tænde for maskinen og du kan til hver en tid nyde en dejlig kop espresso.

Have your say